Ebedî Fecre
Yıl: 2006 Ay: Ağustos Sayı: 18
BENDE NİFAK VAR MI?
İnsanın dünya ve âhirette kendisine faydalı olacak sağlam bir karakter ve şahsiyete sahip olması, beşer eğitiminin en temel gayesidir. Çünkü ancak bu şekilde insan, kendi kabiliyet ve gayretlerini nefsâniyete sapmadan Hakk’ın rızâsı istikametinde değerlendirebilir ve yüceliklerin seyyahı olur. Aksi takdirde nefsindeki gurur, kibir ve benliğin esiri olarak iki dünyasını da mahveder.
Bu sebeple ashâb-ı kirâmın terbiyesinde başkalarından ziyade bilhassa kendini tanımak, doğru ve yanlışlarını doğru tespit edebilmek gayreti vardır. Yani onların ömürleri, benliklerini kontrol altında tutabilmek ve kendilerini muhasebe edebilmek terbiyesinde geçen en güzel ve feyizli nümûnelerdir. Onlar bu hususta öyle hassas ve dikkatli idiler ki, koskoca Hazret-i Ömer, Hazret-i Huzeyfe’ye şöyle sormaktaydı:
“–Ey Huzeyfe! Allah için söyle, bende nifak var mı?”
Bu suâlin iki sebebi vardır. Birincisi Hazret-i Huzeyfe’nin münafıklar hakkında Rasûlullah -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem-’e sırdaş olması. İkincisi de insanın kendi kendini tesbitte şahsî davranmaya müsait olması. Çünkü en suçlu insanlar bile kendileri hakkında hüküm verirken en mâsum ve olumlu şeyleri söylerler. Bu sebepledir ki, bir hâkim kendini muhakeme edemez. Onun muhakemesi bir başka hâkimle gerçekleşir.
İŞTE MALIM, İŞTE SIRTIM?
İnsanın kendisini doğru bir şekilde seyredip tesbit etmesinde bilhassa istifade edeceği iki ayna vardır ki, onlar da Kur’ân-ı Kerim ve Hazret-i Peygamber’in sünnetleridir.
Ashâb-ı kirâmın kalbî olgunluğundaki sır buradadır. Onlar, peygamber terbiyesinde her zaman bin bir yüce düstur ile kendilerini yetiştirmişlerdir.
Nitekim vefâtından bir müddet önce Efendimiz -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem-’in sırf şu ifadesi ve tavrı bile bizim için ne büyük mürebbîdir:
“Ashâbım! Kimin malını (sehven/yanlışlıkla) aldıysam; işte malım, gelsin alsın! Kimin de sırtına vurduysam; işte sırtım, gelsin vursun!”
Bu ifadeleriyle Hazret-i Peygamber -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem-, kendi şahsında şunu öğretmek istiyor:
İnsan bazen kimin malından aldığının farkında olamayabilir. Bazen kimin sırtına vurduğunun da farkına varamayabilir. Yani beşer, bu noktalarda zaaf sahibidir. Çünkü mal ve kuvvet, herkesin elinde bulundurmak için çırpındığı ve uğrunda pek çok çamlar devirdiği ve camlar kırdığı iki husustur. Dolayısıyla bu iki hususta Hazret-i Peygamber -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem- Efendimiz, kendi şahsında, kıyâmete kadar gelecek en alt kademeden en üst kademeye kadar herkese büyük bir mesaj vermektedir.
Zira gerçekten de insan bazen kimin sırtına vurduğunu bilmez. Biraz açacak olursak, kimi diliyle incittiğini fark etmez. Ya da kalabalıklar içinde kimin ayağına bastığını görmez, dikkat de etmez. Ama hiç şüphesiz ki birinin yanlışlıkla da olsa ayağına basması muhtemeldir.
İşte bunun için Rasûlullah -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem- Efendimiz, yaptıklarımızın farkında olmamızı ve helâlleşmemizi arzu ediyor. Tabiî bu noktada benlik eğitimi içinde olmak ve kendimizi muhasebe etmek, en birinci şart. Çünkü:
BENLİK VE TEVHİD BİR ARADA DURMAZ
Gerçekten de bir kalpte benlik varsa, orada tevhîde dair husûsiyetler dumûra uğrar. Yani benlik, tevhîdi zaafa uğratır. Cenâb-ı Hak âyet-i kerîmede buyurur:
“(Ey Peygamber!) Hevâ ve hevesini ilâh edineni gördün mü? Şimdi Sen mi ona vekil olacaksın?” (el-Furkān, 43)
Hevâ ve hevesin de en şiddetlisi ve tehlikelisi hiç şüphesiz «benlik»tir. Bunun için kelime-i tevhîde «lâ-ilâhe» diye başlıyoruz. Yani önce bütün ilâhları kalpten çıkarıp reddediyoruz. Çünkü kalpten, ancak ilâhları ve nefsânî arzuları çıkarıp da «illâllah» diyebilen kimse, cemâlî sıfatların tecellîsine mazhar olarak Cenâb-ı Hak’la itminana ulaşır, huzur bulur.
Bu kıvam, tevhidde en büyük idealdir. Çünkü benlik, insanı çok zor terk eder. İnsan dâimâ bu benlik sebebiyle nefsinin peşinde koşar ve hep kendisini haklı görür. Bu sebeple de tevhîde lâyıkıyla eremez. Onun için tasavvufun en ağır ve ciddî meselesi, insanın içindeki benliği temizleyebilmektir. Kalplerden «ben» çıkacak ki Allah zikri orada yer etsin; insan teslîmiyetle;
«Yâ Rabbî, Sen’sin!» diyebilsin. Bu noktada hiçlik şart.
Hiçlik ve acziyet hâlinde olanlar, Cenâb-ı Hakk’ın azamet-i ilâhiyyesini ve kudret tecellîlerini fark etmeye başlarlar. Cenâb-ı Hakk’a her hâlükârda şükran ve kulluk duyguları içinde olurlar.
Mâlûmdur ki, Barbaros Hayreddin Paşa, Preveze’den sonra esir düşman kadırgalarını önüne katarak muhteşem donanmasıyla Haliç’e girdiğinde Kanunî ve vezirleri de bu ihtişamlı manzarayı Sarayburnu’ndan seyretmekteydiler. Paşalardan biri heyecanla:
“–Sultanım, dünya böyle bir manzarayı acaba kaç kere seyretti? Sizler ne kadar fahretseniz (övünseniz) azdır!” dedi.
Ulu hakan Kanunî’nin cevabı ise şöyle oldu:
“–Paşa! Bize; fahretmek mi, yoksa bu muzafferiyetleri bahşeden yüce Rabbimiz’e hamd ile şükretmek mi düşer?!.”
Hiç şüphesiz ki Kanunî’nin dünya sultanlığından daha ihtişamlı olan bu mâneviyat sultanlığı; onun, Allâh’ın has kullarından aldığı feyz ü himmetin ve benlik belâsına esir olmamasının bir neticesidir.
Fakat insan, -Allah korusun- benliğe kapılırsa, «lâ ilâhe» lâfzını mânâsına uygun yaşayamaz. İçindeki menfîlikleri, gönlüne çöreklenmiş ilâhları ve nefsânî temâyülleri bertaraf edemez. Benlik, bunları silmeye engel olur.
Yani «lâ» silgisinin iş görmesi için ilk önce benlik engelinin kalkması lâzımdır. Bunun için de herkesin kendini en doğru şekilde tesbit etmesi zarûrîdir. Mevlânâ Mesnevî’sinde der ki:
“Bak, ormanda ne kadar hayvan var; onların her birinin hâlet-i rûhiye ve istîdâdını insanda da görebilirsin.
Meselâ;
Kiminde bir kurbağa istîdâdı vardır. O, hep bataklığı sever. Kiminde bir tilki husûsiyeti vardır. O, hep kandırıcı olur. Kiminde sırtlan husûsiyeti vardır, parçalayıcıdır. Bundan da zevk alır, lezzet duyar. Kiminde de mûnis mahlûkun hissiyâtı vardır.”
Bu iç özellikler, dıştan kolayca görülemediği için insanlar benlik eğitiminde çoğu kere yanılırlar. Terbiye böylece daha da zorlaşır.
MÜŞKÜL MESELE…
Şeytânî vasfıyla benlik, daha ziyade sırât-ı müstakîm üzerine oturduğu için kolay aldatır. Bertaraf etmek, akla bile gelmez. Şair Bâkî ne güzel söylemiş:
Bâtıl hemîşe bâtıl u bîhûdedir velî
Müşkil budur ki sûret-i haktan zuhûr ide…
“Bâtıl her zaman bâtıldır ve boş bir şeydir. Fakat hak sûretinde görünürse, bu, büyük bir müşküldür…”
Benliğin en belirgin yönü de, karşısındakini küçük görmektir. Yani benlik sahibi kimse, başkasının kusurlarını ortaya dökerek kendine imtiyaz tanıma derdindedir. İblis misâli kibir ve ucub sergiler. Bütün kusur ve hatalara karşı kendisini uzak sayar ve istikamete dair ilâhî îkazlara karşı muâfiyet duygusu içinde yaşar. İlâhî ihtarların onu da içine aldığını düşünmez.
GİZLİ ŞEKER GİBİ…
Gözden kaçan özellikleri dolayısıyla benlik, pençesinden çok zor kaçılabilen bir hastalıktır. İnsan ne kadar olgunlaşsa da o, kalbin bir köşesinde saklı kalır. Sinsi bir tilki gibi fırsat kollar. Bir bakıma benlik, gizli şeker veya gizli kanser gibidir. İnsanı yatağa düşürmeden kendisini fark ettirmez. İnsan farkında olmayınca da tedbirsiz yaşar ve kolayca avlanır.
BENLİĞİN REÇETESİ
Bu hastalık, ancak ehlinin yani gönül tabibinin tahlilleri neticesinde anlaşılır. Onun tedavisi de yine gönül tabibinin feyizli mânevî sofrasında kolaylaşır. Bunun için insanın kemâlât yolunda gayret etmesi, kâmilleşmesi lâzım.
Bu nasıl olacak?
Bilhassa seher vakitlerini değerlendirmek, ölümü düşünmek, gönül sohbetlerinden istifade etmek sûretiyle olacak. Gönül, sohbet ve nasihat ikliminden kendisine her zaman bir reçete alacak;
“Bana bu sohbette, şu nasihatte şu şu reçete olarak verildi.” diyecek. “Şu zaafımı fark ettim.” diyecek. Herkes kendisine gerekli reçeteyi almaya mecbur. En alttan en üste kadar. Reçeteyi almazsa ne sohbetin ne de nasihatin faydası olur. Bu terbiye ikliminin temel mantığı da ortadan kalkar.
Tasavvuf; bu hususta bir gönül derinliği ister. Yani kulun güzel ahlâk ile kullukta iskeletten ve şekilden öteye geçmesini arzu eder. Yüce ve kalbî hakikatlerin, bir kahvehane gevezeliği gibi dinlenip de sadece lâfta kalmasına râzı olmaz. İlâhî sırları ve ulvî mâlûmatları dinleyen her gönlün vecd ile dolup da şöyle demesini bekler:
-Bu anlatılanlardan bana ne gibi hisseler var?
-Bu kıymetli sözlerin iç dünyamda nasıl bir tesiri ve tecellîsi olmalı? Kalbimdeki ilâhları atabildim mi?
-Hasedi atabildim mi?
-Gıybeti atabildim mi? Sabırlı mı sabırsız mıyım?
-Dinlediklerimden sonra yüce Allâh’a ve Hazret-i Peygamber’e bir adım daha yaklaşabildim mi?
-Huy ve ahlâkımda ne gibi düzelmeler oldu?
-Yoksa söylenen onca hakikat, mârifet, hikmet ve ibret dolu ifadeler bir kulağımdan girip diğer kulağımdan çıktı mı?
-Bunca öğrenip bildiklerimden sonra mes’ûliyetimin ağırlığı ne kadar arttı?
Bu suallerin muhasebesi için gerekli olan sır, ancak:
SAMİMİYET SIRRI…
Cenâb-ı Hakk’ın bizlerden istediği de engin bir samimiyet. O yüce yaratıcı, kulundan her zaman ihlâs istiyor, şükür istiyor. Zaten samimiyet şükür içinde… Samimiyet olursa şükür de oluyor, sabır da oluyor, azim de oluyor. Böyle olunca Cenâb-ı Hak, küçük gayretlere bile büyük mükâfatlar veriyor.
En büyük irfan, işte böyle bir hikmete ermektir. Benlikten geçip de en küçük ameli en değerli hâle getirebilmektir. Hikmet ki, aklın âciz olduğu yerde kalbi devreye sokmak ve bu şekilde sırlara âşinâ olmaktır. Yani diğer bir ifade ile hikmet, aklın acziyetini kavratarak insanın yüce kudrete teslim olmasını sağlar. Çünkü Hakk’a vuslat yolunda sadece akıl, hiçbir zaman kâfî değildir.
Bu itibarla Cenâb-ı Hak, Musa -aleyhisselâm-’a önce Hızır -aleyhisselâm-’ı göndermiş ve ona aklın acziyetini kavratmıştır. Demek ki insan hep âciz, dâimâ Rabbine muhtaç. Ancak Rabbe yaklaştıkça, hakikatler, hikmetler, sırlara âşinâlık mümkün olmaya başlıyor.
ZEHİR Mİ, BAL MI?
Hakikatler, hikmetler, güzellikler ve sohbet meclisleri, sır dolu bir suya benzer. Öyle ki o sudan arılar içer bal yapar; yılanlar içer zehir kusar. Bu bakımdan sâlihlerle beraberlikte ve hakikatlere âşinâ olmakta en mühim husus, bal arısı gibi olabilmektir. Bunun için kendimizi doğru bir şekilde tanımak ve her hâlükârda nefsimizi ölmeden evvel muhasebe etmek durumundayız.
Acaba yüce Allâh’ı dilden öte bir ibâdet ve kalp ile de anabiliyor muyuz? Özümüz nereye bakıyor, gözümüz nereye? Hâlimiz Allâh’ı mı hatırlatıyor nefsâniyeti mi? Görüp müşâhede ettiklerimiz kalbimize tesir edip bizi tefekküre, ibrete ve hikmete mi götürüyor, yoksa fâsıklığa, nifaka ve hasede mi? Kulağımız hangi seste? Dilimiz neler söylüyor? Zikir, şükür, salevat ve güzel sözlerle mi meşgul yoksa gıybetle mi? Ağzımızdan ruhlara huzur veren ve yorgun gönülleri dinlendiren cümleler mi çıkıyor yoksa insanları zehirleyen bir yılan dili mi?
Benlik ve nefsâniyet husûsunda Hacı Bayrâm-ı Velî Hazretleri ne güzel îkaz buyurur:
“Nefsâniyet bele bağlanmış taş gibidir. Onunla ne uçulur, ne de yüzülür.”
BİN BİR İMTİHAN
Bizleri ömür boyu benlik ve nefsâniyet husûsunda bin bir imtihan ile terbiye eden Cenâb-ı Hak, bu hakikati şöyle ifade buyurur:
“Andolsun ki; sizi biraz korku, biraz açlık, mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz azaltma ve fakirlik ile imtihan ederiz. (Ey Peygamber!) Sabredenleri müjdele.” (el-Bakara, 155)
Benliğe kapılıp da bu imtihanlarda başarılı olamamak, büyük felâket. Bu imtihanda kimi insanlar med-cezir (gel-git) içinde çalkalanır durur. Kendi kusurunu ve kalbinin âmâlığını, -Allah korusun- Hakk’a izâfe etmeye kadar götürür. Bu gerçeği Cenâb-ı Hak şöyle hatırlatır:
“Rabbin denemek için insana iyilik edip, nimet verdiği zaman, o; «Rabbim beni önemsedi, şerefli kıldı.» der.
Ama onu yine imtihan için rızkını daraltıp bir ölçüye göre verdiği zaman da bu defa; «Rabbim beni önemsemedi, bana hor baktı.» demeye başlar.” (el-Fecr, 15-16)
Oysa Cenâb-ı Hak, kullarının tam bir rızâ hâlinde olmasını, varlıkta infak ile şükredici, yoklukta da hamd ile sabredici olmasını istiyor. Demek ki her zaman başımıza gelen imtihanları önce doğru okumalı ve ona göre kendimizi muhasebe etmeliyiz.
EN BÜYÜK MUVAFFAKIYET
Hayatta en büyük muvaffakıyet, ömrümüzün hiçbir safhasında nefsâniyete mağlûp olmamak. Kısaca bu dünyada ebedî imiş gibi yaşamaya kalkmamak. Yani fânîliğin içine girmek. Bir Allah dostu ne güzel söylemiş: «Dünyadan ebedîlik isteme, kendisinde yok ki, o ebedîliği sana versin…» Nihayetinde bu dünyanın kendisi de infilâk edip yok olacak.
Bu itibarla Feridüddîn Attâr Hazretleri de şöyle îkāz eder:
“Kanaatten nasibi olmayanı, dünya malı nasıl zenginleştirsin?”
Demek ki en büyük zenginlik, en büyük lütuf, benlikten âzâde bir teslîmiyet içinde kanaat sahibi olarak Allah’tan râzı olabilmek. O’nun huzûruna böyle bir kalb-i selîm ile varabilmek. Nitekim yüce Mevlâ, âyet-i kerîmede buyurur:
“Ey îmân edenler! Allâh’ın azametine göre bir takvâ sahibi olun. Ancak müslümanlar olarak can verin.” (Âl-i İmrân, 102)
Bu ferman-ı ilâhîyi derinden tefekkür edebilmeli. Hayatımızın bir sınırı var. O sınır, yani son nefes ânı en büyük meçhûlümüz. O hâlde her nefes o ânı hayırdan ibaret kılacak bir kıvamda geçmeli. O an Azrâil’le hangi hâl içinde karşılaşacağız? Secde hâlinde mi, yoksa yanlış bir hareket ânında mı, bir öfke, nefret ve kötülük esnasında mı? Bilmediğimiz son randevu, acaba nasıl ahval ve ortamda gerçekleşecek? Dilimizin son cümlesi ne olacak? Acaba Efendimiz -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem-’in;
“Kimin son nefesi kelime-i tevhîd olursa cennete girer.” müjdesine nâil olabilecek miyiz?
Bu müjdeye nâil olmak arzu ve iştiyâkı içinde isek, vakit varken «lâ ilâhe»yi kendimize çok telkin etmeliyiz. Gönüldeki bütün hevâ ve hevesleri, benlik ve nefsâniyeti, saplantı ve ilâhları, bu sözle tamamen söküp atmalıyız. Nazargâh-ı ilâhî olan kalbi tezkiye ve tasfiye ile pırıl pırıl hâle getirmeli, rûhâniyet ve feyz ile doldurmalıyız. İşte o zaman gönüllerde Cenâb-ı Hakk’ın cemâlî sıfatları bambaşka tecellî eder.
Bunun için «eûzü billâhi mine’ş-şeytâni’r-racîm»in idrâkinde olup her an yanıbaşımızda bize tuzak hazırlayan şeytanı taşlamalıyız. Ne olursa olsun bu hususta en küçük bir gaflete bile kapı aralamamalıyız. O zaman meleklerin imreneceği güzelliklere nâil oluruz. Hazret-i Peygamber’in terbiyesinde yegâne ufuk, hep bu olmuştur.
Şu hâdise bu gerçeği ne güzel yansıtır:
BEN, ŞEYTANIN OLDUĞU YERDE DURMAM!
Rasûlullah -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem- ashâb-ı kirâmın arasında otururken, bir adam geldi, Hazret-i Ebûbekir’e hakaret ederek onu üzdü. Ancak Ebûbekir -radıyallâhu anh- sükût etti, adama cevap vermedi. Adam ikinci sefer aynı şekilde hakaret ederek eziyet verdi. Hazret-i Ebûbekir yine sükût etmeye devam ettikçe Efendimiz -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem- de onun sîmasına nazar ile bu güzel hâline tebessüm ediyordu. Fakat adam o çirkin hâline devam edince Hazret-i Ebûbekir bu defa adama hak ettiği cevabı verdi.
Bunun üzerine Hazret-i Peygamber -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem- hemen kalkıp yürüdü.
Ebûbekir -radıyallâhu anh- hemen arkasından yetişerek;
“–Ey Allâh’ın Rasûlü, yoksa bana darıldınız mı?” diye sordu.
Allah Rasûlü -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem-;
“–Hayır.” buyurdu. Sonra da şöyle devam etti:
“–Semâdan bir melek inmiş, o adamın sana söylediklerini yalanlıyor, senin adına ona cevap veriyordu. Sen karşılık verip intikamını alınca melek gitti, onun yerine şeytan geldi. Bir yere şeytan gelince ben orada durmam!” (Ebû Dâvûd, Edeb, 41/4896)
Bu gerçek dolayısıyla Hazret-i Mevlânâ buyurur ki:
“Cahiller karşısında kitap gibi sessiz ol!”
Çünkü Cenâb-ı Hak, mü’minlerin böyle bir kıvamda olmasını bizzat murad etmekte ve onların vasıflarını sayarken şöyle buyurmaktadır:
“Rahmân’ın kulları ki, yeryüzünde vakar ve tevâzû ile yürürler, câhiller kendilerine (hoşa gitmeyecek) lâflar attığı zaman «selâm» derler (geçerler).” (el-Furkān, 63)
“Onlar yalan yere şâhitlik etmezler; faydasız bir şeye rastladıkları zaman da yüz çevirip vakarla geçerler.” (el-Furkān, 72)
Hâsılı ömrümüzün dünya ve âhiret bereketi, benlikten sıyrılmamıza ve kendimizi ölmeden evvel muhasebe etmemize bağlıdır. Bu gayrette her vakit, en doğru vakittir. Ancak özellikle mübârek zamanlar, daha çok gayret edilecek zamanlardır. Nitekim içinde bulunduğumuz şu günlerde rahmet ve bereket açısından değerlendirilecek elimizde büyük bir imkân var:
ÜÇ AYLAR…
Bin bir rahmet ile bizleri kuşatan üç aylar mevsimi, bu bakımdan en güzel fırsat demleridir. İçinde barındırdığı mübârek gece ve günlerinin çokluğu ve feyzi dolayısıyla üç aylar, her yönüyle mânevî eğitim aylarıdır. Cennet kazancının en kârlı zamanlarıdır. Bu demlerde, mîrac gibi, benlikten sıyrılıp da yedi kat göklere yükselmeyi ifade eden mûcizevî hâdiselerdeki hikmete râm olup bütün ibâdetlerini mîrac rûhuyla yapabilenlere ne mutlu!
Cenâb-ı Hak, cümlemize böyle bir ruh ihsan buyursun! Bizleri nefsimizin ve benliğimizin şerrinden muhafaza kılsın. Hiçlik ve acziyet ikliminde yeşererek sonsuz mîrâca nâil olan bahtiyarlar zümresine dâhil eylesin. Ömrümüzün bütün zamanlarını, bilhassa rahmet gölgesi üzerimize düşen üç ayları feyz ü bereket içinde değerlendirebilmeyi ihsan buyursun!..
Âmîn!..